Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki z czym się to je.


Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów podawane człowiekowi (lub zwierzętom), wywierające korzystny wpływ na utrzymanie i/lub przywrócenie równowagi mikrobiologicznej w przewodzie pokarmowym.
Jeżeli macie zamiar zakupić takowe warto wiedzieć na jakie szczepy zwracać uwagę.
Do szczepów o udokumentowanych prozdrowotnych właściwościach możemy zaliczyć m.in.

• Lactobacillus tj.: L. acidophilus, L. casei, L. paracasei, L. plantarum, L. brevis, L.bulgaricus, L.Helveticus, L.rhamnosus
• Bifidobacterium tj.: B. bifidum, B. infantis, B. longum, B.breve
• Gram pozytywne paciorkowce tj.: Lactoccocus lactis ssp. Cremoris czy Streptoccocus salivarius ssp. Thermophilusa,
• inne mikroorganizmy np. Bacillus subtilis i drożdże Saccharomyces boulardii.

Dlaczego są takie potrzebne dla organzimu?

• Zajmują się one głównie odbudową flory jelitowej
• Zwalczają bakterię z gatunku Helicobacter pylori, uznaną za główną przyczynę tworzenia się stanów zapalnych błony śluzowej żołądka, występowania wrzodów i raka tego narządu.
• Skuteczne w leczeniu i profilaktyce choroby Crohna, zespołu jelita wrażliwego,
• Pomagają w terapii zaparć oraz stymulują odpowiedź odpornościową.
• Łagodzeniem objawów nietolerancji laktozy, jest pomocne w ostrych stanach gastrycznych oraz podczas infekcji jelitowych.
• Ich stosowanie jest wręcz konieczne w trakcie terapii antybiotykowej.
• Szereg badań wskazuje na to, że bakterie kwasu mlekowego mają zasadnicze działanie w profilaktyce chorób nowotworowych, głównie dotyczących układu pokarmowego.
• Możliwa poprawa glikemii i wrażliwości na insulinę.
• Ważna rola w patogenezie cukrzycy typu II
• Leczenie dysbiozy.
• Wpływ na utratę masy ciała (nowe badania)
• Stymulują one przeciwciała, a także wzmagają działanie immunologiczne komórek makrofagów, limfocytów, cytokin, immunoglobulin i interferonu.
• Powinien być rozpatrywany jako potencjalny śreodek terapeutyczny do zapobiegania osteoporozie pomenopauzalnej.

Hasło, że odporność pochodzi z jelit bierze się właśnie z obecności w nich bakterii probiotycznych.

Bibliografia

Żbikowski Z.: Mleko i produkty mleczne w chorobie i zdrowiu. Przegląd Mleczarski 11, 8-17, 2013
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26376436
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/hel.12258/full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4558422/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4567807/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26346930
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26340330
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4483604/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4543192/

Prebiotykami nazywamy składniki żywności nieulegające rozkładowi pod wpływem enzymów żołądkowych, co daje możliwość ich wykorzystania i działania na rzecz wspomagania wzrostu probiotyków znajdujących się w jelicie.

Do najlepiej poznanych i uznanych za najkorzystniejsze dla zdrowia uważa się

• Galaktooligosacharydy (GOS),
• fruktooligosacharydy (FOS),
• izomaltosacharydy,
• maltooligosacharydy.

Udowodniono im działanie

• Przeciwnowotworowe,
• Poprawiające perystaltykę jelit,
• Ważna rola w patogenezie cukrzycy typu II
• Zmniejszające przyswajalność cholesterolu i tłuszczu
• Pomoc w redukcji masy ciała
• Usuwanie toksycznych związków dostających się do jelit z pożywieniem
• FOS czy inaczej fruktanty na drodze fermentacji przez bakterie jelitowe są produkowane do kwasu masłowego (głównego materiału energetycznego komórek jelit –kolonocytów), kwasu mlekowego, kwasu octowego i propionowego(hamuje syntezę cholesterolu)
• Zmniejszenie infekcji pooperacyjnych a także dobre rokowania przy przeszczepach organów
• Poprawa równowagi mikroflory jelit (eliminacji flory patogennej na rzecz rozrostu pożytecznych mikroorganizmów

Kwas masłowy po krótce dlaczego tak dobry.

Ma znaczące działanie w zapobieganiu i leczeniu raka jelita grubego poprzez hamowanie syntezy DNA w jądrach komórek nowotworowych, co umożliwia powstrzymanie ich rozwoju. Kwas masłowy uefektywnia i wspomaga leczenie nowotworów sutka, okrężnicy oraz jelita grubego. Przyczynia się do apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych wątroby ludzkiej. Proces ten wspomaga wyższa zawartość witaminy A i D3. Stosowanie przez ludzi i podawanie zwierzętom suplementów z kwasem masłowym (maślan wapnia, cynku, magnezu, kwas masłowy związany z tłuszczem) pobudza wzrost kosmków jelitowych i tzw. nabłonkowanie, czyli wzrost tkanki nabłonkowej, który to proces jest wskazany przy chorobach jelit takich jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego – Crohna czy zespół jelita drażliwego. W połączeniu z cynkiem i wapniem zapobiega zaburzeniom wchłaniania składników pokarmowych oraz ogranicza biegunki. Kwas masłowy jest zużytkowany do uwalniania energii w komórkach nabłonkowych i wątrobie. Wzmaga również wydzielanie żółci. Kwas ten, szczególnie w związku z cynkiem ogranicza rozwój Candida.

Bibliografia

http://www.pjmonline.org/wp-content/uploads/2015/07/vol6422015093.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4546814/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4535385/
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-015-3712-7/fulltext.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4483604/
http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FBJN%2FBJN87_S2%2FS0007114502000958a.pdf&code=66b12a903c6e66be3d961c531b3262e2
http://www.rozanski.li/

Symbiotyk

Najlepiej scharakteryzuje je równanie

PROBIOTYKI + PREBIOTYKI = SYMBIOTYKI

Podsumowanie
To tylko mała część zarówno badań jak prozdrowotnych właściwości probiotyków i prebiotyków. Coraz więcej badaczy chce odkryć ich wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Zarówno prebiotyki jak i probiotyki możemy znaleźć w żywności chociażby w fermentowanej jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona, mlecznej żywności fermentowanej a także nowej żywności funkcjonalnej, skórce i miąższu owoców i warzyw oraz zbożach . Należy jednak pamiętać, że ich ilość w nich nie jest duża, a przy dysfunkcji układu pokarmowego jedynie większa ilość i długotrwałe stosowanie jest w stanie przynieść korzystny skutek.