Na dobry koniec tygodnia i jeszcze lepszy początek następnego – przepis na najpyszniejszą TARTĘ CZEKOLADOWĄ

SKŁADNIKI

*na tartę
– szklanka kaszy jaglanej
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 3 jajka
– aromat waniliowy
– słodzik

*na masę czekoladową
– 150g daktyli
– 3 łyżki mleczka kokosowego
– pół tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70%
– 2 łyżeczki oleju kokosowego
– 2 łyżki wiorek kokosowych

WYKONANIE
Kaszę prażymy na suchej patelni i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy. Dodajemy jajka, aromat i słodzik a na koniec mąkę kokosową. Formę smarujemy tłuszczem i pieczemy 35 min w 180 st.
Daktyle zalewamy wrzątkiem na 15 min, odlewamy wodę i blendujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i olej kokosowy. Do daktyli dodajemy mleczko kokosowe, czekoladę z olejem i blendujemy, na koniec dodajemy wiórka.
Na wystudzoną tartę nakładamy masę i przyozdabiamy owocami.

WARTOŚCI ODŻYWCZE DUŻEGO KAWAŁKA TARTY
Węglowodany – 35g
Białko – 5g
Tłuszcz- 9,5g

Jeśli chcecie tartę z większą ilością białka polecam krem do niej zrobić na bazie WPC

Smacznego !